top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Intuïtief eten: Je lichaam voeden

Honger is een signaal van je lichaam dat het brandstof of energie nodig heeft. Wanneer je op dat moment iets eet, zal je lichaam je enige tijd later ook duidelijk maken dat het voldoende heeft binnen gekregen. Dat is je verzadigingsgevoel.


Hoe werkt verzadiging nu precies?

  • Rek-receptoren bevinden zich in je maag. Ze meten hoe ver je maag uitrekt wanneer je iets eet en geven dit signaal door aan je hersenen.

  • Macronutriënt-receptoren vind je terug in je maag en darmen. Ze registreren tijdens het eten de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die je eet. Op basis daarvan worden hormonen vrijgesteld die zorgen voor een gevoel van verzadiging.

  • Receptoren die de hoeveelheid vetweefsel meten vind je over je hele lichaam terug. Vetcellen scheiden een hormoon af dat onze hersenen informeert over de energiestatus van ons lichaam.


Zoals je hierboven kunt lezen is verzadiging het resultaat van een samenspel van de verschillende receptoren.

  • Eet voldoende volume zodat de rek-receptoren in je maag een duidelijk signaal aan je hersenen kunnen doorgeven. Met volume wordt uiteraard niet bedoeld dat je je ongemakkelijk vol moet gaan proppen. Volume in je maag creëer je door vezelrijk te eten zoals groenten en fruit. Vezels nemen namelijk veel plaats in in je maag.

  • Eet een combinatie van eiwitten, vetten en vezelrijke koolhydraten. De vertering van eiwitten gebeurt vooral in de maag en daar is je maag dus het langste mee bezig. Ook een kleine hoeveelheid vetten kan helpen om langer verzadigd te blijven. Als laatste zijn vezelrijke voedingsmiddelen niet alleen belangrijk voor volume in je maag, ze zorgen er ook voor dat het eten iets langer in je maag blijft om verteerd te worden.


Calorische densiteit van voeding honger verzadinging rekreceptoren maag
De calorische densiteit van verschillende voedingsmiddelen en de invloed daarvan op de rekreceptoren van je maag. Zoals je ziet zullen 500 kcal aan vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren rijst, peulvruchten... meer volume innemen in je maag. Bron: https://www.forksoverknives.com/

Eénzijdige voeding die heel vetrijk of suikerrijk is en dus heel calorie-dens is (=veel kcal in een kleine hoeveelheid), zal er maar moeilijk in slagen om je een gevoel van verzadiging te geven.

  • Je zal er veel moeten van eten om je maag voldoende te doen uitrekken en ook je macronutriënt-receptoren zullen niet allemaal worden aangesproken.

  • Het gevolg is dat je je verzadigingsgevoel te laat zal opmerken in verhouding tot de hoeveelheid energie die je tegen dan al binnen hebt.

Om je lichaam voedzaam en langdurig te voeden kies je bij het samenstellen van je maaltijden dus best voor een combinatie van eiwitten, een beetje vetten en lekker veel vezels.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page