top of page
Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating), selectief eetgedrag (ARFID)

GEZONDE
RELATIE MET ETEN

Gezonde relatie met eten
Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia ner

Vrij keuzes leren maken

Tijdens de begeleiding slaan we samen de brug tussen wat je eet en waarom je eet. Op die manier maken we ruimte om mee de psychologie achter jouw eetgedrag te bekijken en aan te pakken.

 

Mijn aanpak is dus een combinatie van voedingsadvies en therapie waarbij we oog hebben voor volgende factoren:

​

Kennis over voeding

  • Aan informatie over voeding is er geen gebrek meer de dag van vandaag, maar slaag jij er in om door het bos de bomen te zien? We kijken samen of wat jij gelooft ook echt klopt en op jou van toepassing is.

  • Er is een overvloed aan keuze en alles kan ten gepaste tijd zijn plaats hebben in je eetpatroon, maar weet jij welke voeding jou echt voedt en lang genoeg verzadigt? We leren je weer genieten van eten en ontdekken wat voor jou voedzame maaltijden zijn.

 

Luisteren naar je lichaam

  • Je lichaam is perfect in staat om aan te geven wanneer je eten nodig hebt en wanneer je voldoende energie hebben binnen gekregen en mag stoppen met eten, maar ben je je nog bewust van die signalen en durf je erop te vertrouwen?

  • Om die signalen door te krijgen is het belangrijk om regelmaat en structuur te hebben in je eetpatroon zodat je lichaam zijn normale werking kan uitvoeren en kan vertrouwen op je.

 

Luisteren naar je emoties

  • De hele dag door ervaar je verschillende emoties. Het zijn indicatoren voor hoe het met je gaat, maar durf jij nog voelen wat er te voelen valt? Maak je tijd vrij om naar je emoties te luisteren en ze toe te laten zodat ze ook weer kunnen voorbij gaan?

  • Het voelen van emoties helpt je om grenzen aan te geven en stelt je in staat om uit je hoofd te komen en los te laten waar jij geen vat op hebt.

 

Omgaan met kritische gedachten

  • Hieronder valt zelfsabotage. Ken je dat gevoel dat je goed bezig bent en er plots niet meer in slaagt om op dat goede elan verder te gaan? Je hoofd zit vol met regels en restricties rond eten en van zodra je er eentje hebt overschreden, krijg je de volle lading.

  • Kritische gedachten zijn er om uitgedaagd te worden want ze komen heel vaak niet overeen met wat jij wil en de persoon die jij wil worden. Wat wil jij eigenlijk? Wie wil jij zijn in jouw relatie met eten? Leer weerwoord bieden op momenten van zelfsabotage.

 

Zoals je leest gaat het verder dan enkel kennis over eten. Dat laatste alleen zal je niet brengen waar jij naar toe wil. Je bent zeker niet alleen als je het gevoel hebt dat je al heel veel kennis hebt vergaard over eten, maar je er niet in slaagt het in de praktijk om te zetten.

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

​

Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia ner

Dat komt omdat je er vooral ook zelf moet in geloven dat je het kan bereiken en dat je het verdient.

 

Daarom is het belangrijk om te leren omgaan met kritische gedachten want die bepalen immers je emoties en dus eveneens je gedrag.

 

Aan de hand van bovenstaande 4 factoren leer je je persoonlijke behoeften kennen. Wat vertellen deze factoren over wat je nodig hebt? En is eten het antwoord op alles?

​

Van daaruit zet je verder de stap naar vrij keuzes maken, gebaseerd op wat jij op dat moment nodig hebt.

Gezonde relatie met eten
bottom of page