top of page
Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating), selectief eetgedrag (ARFID)

GEWICHTSNEUTRAAL

Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia ner

Je bent zoveel meer dan een getal

Indien mogelijk* werk ik zoveel mogelijk gewichstneutraal. Dat wil zeggen dat ik in de eerste plaats de nadruk leg op een gezonde relatie met eten en samen met jou werk aan het veranderen van je eetgedrag zonder focus op je gewicht.

 

Afvallen of bijkomen zonder dat je werk maakt van je saboterende gedachten, leert luisteren naar je lichaam en leert voelen wat jouw emoties je willen vertellen, is vaak geen duurzaam verhaal.

 

Daarnaast kan het getal op de weegschaal triggerend werken en heel wat stress veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je in je hoofd kruipt en weer gaat vasthouden aan regels en restricties rond eten want voor je saboteurs is het nooit goed genoeg.

 

Val je af dan moet dat zeker zo blijven en liefst verder zakken, blijf je gelijk dan heb je niet genoeg je best gedaan en kom je bij raak je gedemotiveerd en voelt het alsof alles voor niets was. Dat laatste hoeft absoluut niet waar te zijn. Zeker niet wanneer je aan je lichaam (bv. minder opgeblazen, kledij die losser zit, meer energie…) en geest (bv. vrijheid, rust, minder focus op eten…) voelt dat je goed bezig bent.

 

Ik begrijp het als je een wens hebt om gewicht te verliezen. We leven dan ook in een maatschappij die vertelt dat je er op een bepaalde manier moet uitzien om erbij te horen. Er is een hele industrie rond ontwikkeld die je doet twijfelen aan jezelf wanneer je niet in dat plaatje past. Maar ik hoef daar als diëtist niet in mee te gaan.

 

Daarom heb ik ervoor gekozen om op een andere manier te werken en te focussen op andere aspecten van jouw gezondheid. Je zal namelijk veel vlotter leren vertrouwen op je eigen kracht en de signalen van je lichaam als je niet vasthoudt aan een externe controle zoals het getal op de weegschaal.

Gewichtsneutraal
Gewichtneutraal

* indien medisch verantwoord (bv. bij ernstig ondergewicht of extreem gewichtsverlies is opvolging van het gewicht belangrijk)

bottom of page