Als eten je leven bepaalt...
-
Sla je bewust maaltijden over?
-
Heb je last van oncontroleerbare eetbuien?
-
Heb je angst om maaltijden uit handen te geven?
-
Zijn jouw voedingskeuzes gebaseerd op hoeveel kcal iets bevat?
-
Bestaan jouw dagen voor het grootste deel uit denken aan eten?
-
Zijn er voedingsmiddelen die je absoluut vermijdt of niet meer durft te eten?
-
Probeer je na het eten te compenseren door extreem te sporten of over te geven?
-
Schaam je je over je lichaam en heb je een extreme angst om bij te komen of dik te zijn?
Het topje van de ijsberg
Een eetstoornis is vaak maar het topje van de ijsberg. Het is een symptoom van een onderliggend probleem dat veel groter en ingewikkelder is dan wat er aan het oppervlak te zien is. Iedereen draagt een rugzak mee gevuld met ervaringen, zowel positieve als negatieve. Wanneer je in een situatie komt waarbij je het gevoel hebt dat je die rugzak even niet meer kan dragen, kun je controleverlies ervaren. Je hebt geen vat meer op wat er gebeurt in je leven.
Om jezelf te beschermen tegen het weerloze gevoel van geen controle te hebben, probeer je controle uit te oefenen op wat je eet. Want dat is iets wat je tenminste wel nog zelf kunt bepalen. Die controle over je eten geeft je een goed gevoel. Jij beslist wat er in je lijf gaat en hoe jij er uitziet.
Soms kan je extreem eetgedrag eetbuien uitlokken, maar die vallen dan weer goed te controleren door nadien extreem te sporten of over te geven. Zo'n eetbui of het overgeven erna kan trouwens voelen als een moment van ontlading, je hoeft even helemaal niet perfect te zijn en daardoor werkt het bijna verslavend. Je hebt het gevoel dat je de touwtjes in handen hebt.
Hoewel jouw eetstoornis je halsstarrig blijft wijs maken dat je die controle over je eetgedrag nodig hebt om je goed te voelen, merk je dat je eigenlijk totaal de weg kwijt bent. Je vervreemdt van jezelf, je raakt geïsoleerd van je omgeving en je zelfvertrouwen en zelfbeeld hebben nog nooit zo laag gestaan. Je merkt dat je zo niet langer verder kan, maar je zit in een tweestrijd want wat zal er gebeuren als je je eetstoornis loslaat?
Begeleiding op jouw maat
Herken je jezelf in dit patroon? Durf je het aan om de eerste stap te zetten richting herstel? Samen overlopen we jouw situatie en werken we een haalbaar plan uit op jouw maat.
-
Wat is jouw motivatie om te veranderen en wat houdt er je eventueel tegen?
-
Welke regels heb je jezelf opgelegd rond eten en waarop zijn die gebaseerd?
-
Wat zijn de gevolgen van jouw eetstoornis zowel lichamelijk, psychisch als sociaal?
-
Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig, hoe werkt je metabolisme, wat met honger en verzadiging...?
-
Hoe kun je variëren binnen je eetpatroon zodat je toch alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt?
-
Hoe kun je weer zorgeloos leren genieten van eten?
-
Hoe kun je werken aan een positiever lichaamsbeeld en zelfacceptatie?
We werken steeds op jouw tempo en proberen een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waardoor jij terug in je eigen kracht kan komen te staan.
Multidisciplinair
Bij een eetstoornis is het aangewezen om multidisciplinair te werken. Dit wil zeggen dat je best ook je huisarts en een psycholoog betrekt in je weg naar herstel. Je huisarts is de aangewezen persoon om samen met jou je medische toestand op te volgen en een psycholoog kan je helpen om te achterhalen wat er aan de basis ligt van jouw eetprobleem. Heb je nog geen psycholoog dan verwijs ik je graag door naar Het Groeipunt in Jabbeke of Praktijk De Toverstaf in Brugge.
Meer informatie
Voor meer informatie over de verschillende soorten eetstoornissen, contact met lotgenoten of steun voor naasten raad ik volgende websites aan: ANBN (België), Eetexpert (België), Proud2Bme (België & Nederland), Stichting Kiem (Nederland) en WEET (Nederland).