top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Intuïtief eten: Je geest voeden

In het vorige blogbericht hadden we het over je lichaam voeden en hoe dat precies in z'n werk gaat. Het mechanisme van verzadiging wordt lichamelijk geregeld door een aantal receptoren in je maag en darmen en hormonen die je hersenen op de hoogte brengen van hoe goed je gevoed bent. Op die manier kunnen je hersenen jou op hun beurt laten weten dat je verzadigd bent.


Verzadiging is iets tweeledig als je het mij vraagt:

  • Het gaat over je lichaam voeden en voelen aan je maag dat je verzadigd bent.

  • Maar tegelijk moet je je ook mentaal voldaan voelen. Die voldoening haal je uit het feit dat je genoten hebt van je eten en dat begint met het eten van voeding die je lekker vindt, waar je zin in hebt en de tijd nemen om ook echt te proeven wat je eet.

Tijd nemen om te eten wil zeggen ongestoord eten (zonder al te veel afleiding), terwijl je neerzit aan tafel (niet rechtstaand aan het aanrecht) en traag eten. Je neemt in dit proces dus tijd voor jezelf en tijd om te eten. Daarbij betrek je best ook al je zintuigen aangezien genieten van eten veel meer is dan enkel proeven met je mond.


Misschien heb je wel al eens van 'mindful eating' gehoord?

  • Het is in eerste instantie een manier om trager en bewuster te eten waardoor je beter in contact blijft met je lichaam en de signalen die het je geeft. Hoe zit het met je hongergevoel voor je begint te eten? Of heb je helemaal geen honger, maar enkel zin in iets lekkers? Voel je wanneer je verzadigd bent, wanneer je tempo van eten begint te vertragen en je focus op eten afneemt?

  • Het is ook een manier om te leren eten met al je zintuigen. Genieten van eten begint al voor je het in je mond steekt. De gedachte aan eten, het gevoel wanneer je het vastneemt, de geur ervan, de herinneringen die het misschien oproept... Als deze zaken dragen bij aan het genot dat eten je kan verschaffen.

Zorg dragen voor je lichaam en zorg dragen voor je geest zijn dus belangrijk in je relatie met eten. Beiden kun je (terug) leren met de juiste tools en ondersteuning (en met een goede portie doorzettingsvermogen en veel geduld :))

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page