top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Welk pad wil jij bewandelen?

Het nieuwe jaar is begonnen en zoals het de gewoonte is horen daar voor veel mensen ook weer goede voornemens bij. Een klassieker onder die voornemens is nog steeds het streven naar gewichtsverlies. Want als je dat gewicht kwijt bent, dan pas zal je gelukkig zijn.


Wanneer je ontevreden bent over je lichaam en hoe je eruit ziet, ben je erg vatbaar voor manieren om zo snel mogelijk resultaat te bereiken. Heel wat diëten spelen daar maar al te graag op in. Ze passen hun marketingstrategie zo aan dat jij die snel gewicht wil verliezen, je meteen aangesproken voelt door hun manier van werken.


Maar wat je niet mag vergeten is dat ze net dat fragiele, onzekere stukje van jou gebruiken en versterken door je te doen geloven dat jij het zelf niet kan. Je hebt dat dieet en de regels die daarbij horen nodig om je doel te bereiken. Maar niets is minder waar...


De snelweg richting gewichtsverlies

De quick fix of de snelle oplossing die de dieetwereld je zo mooi voorschotelt kan je vergelijken met het rijden op de snelweg. Je raast aan een sneltempo voorbij alles om je heen om zo snel mogelijk op je eindbestemming (lees: gewichtsverlies) aan te komen.


Maar wat gebeurt er als je als een haas ergens doorheen spurt? Wat merk je dan op van je omgeving? Hoe kan je iets leren over jezelf als je geen tijd neemt om af en toe eens te vertragen en te reflecteren over wat er gebeurd is? Hoe kan je hulp krijgen van de zijlijn als je die hulp als een speer voorbij raast?

Via de snelweg kom je inderdaad snel op je bestemming aan, maar in al je haast heb je geen bagage opgedaan langs de weg en heb je dus niks mee om op je bestemming te kunnen blijven. Je staat er als het ware in je blootje en moet concluderen dat je enige optie is om terug te keren vanwaar je komt. De vicieuze cirkel van afvallen en weer bijkomen is rond...


De landweg richting een gezonde relatie met eten, jezelf en je lichaam

Wat veel mensen niet lijken te weten is dat er ook een andere weg is naar je eindbestemming. Toegegeven, op het eerste zicht is deze weg misschien niet de meeste verleidelijke. Je kan er helemaal niet zo snel rijden, de weg is niet altijd even effen aangelegd waardoor de rit soms moeilijker en zwaarder aanvoelt dan die snelweg.


Maar wat er allemaal op te merken valt op zo'n landweg is onvoorstelbaar. Je krijgt er de tijd om na te denken over wie je wil zijn, wat er voor jou belangrijk is en hoe je dat graag vorm wil geven. Je leert omgaan met moeilijke moment en leert er lessen die niemand je ooit nog kan afnemen.

Via deze landweg kom je misschien niet in een recordtijd aan op je bestemming, maar je kan ervan op aan dat wanneer je er arriveert je alle bagage op zak hebt om er zo lang te kunnen blijven als jij dat wil.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page