top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Omgaan met vluchtgedrag

Het klinkt misschien als een heftige titel, maar waar ik het eigenlijk graag over wil hebben dat zijn die momenten dat je overweegt om je consultatie af te bellen omdat het allemaal niet zo vlot verloopt of je het gevoel hebt dat je nog maar weinig hebt kunnen toepassen van wat we hebben besproken.


Voor wie wil je vluchten?

Het moment dat je twijfelt aan jezelf, zou er eigenlijk een alarmbelletje moeten afgaan dat je net nu die consultatie heel erg nodig hebt.


Momenten van onzekerheid zijn vaak een teken dat je saboteurs weer het stuur hebben overgenomen. Je hebt het gevoel dat jij niet langer de koers kan bepalen en je moet volgen waar je saboteurs je heen brengen. Hoe langer je je saboteurs toelaat om de controle over jouw manier van eten en je leven over te nemen, hoe meer ze terug aan kracht zullen winnen.

Licht werpen op je saboteurs

Hoogtijd dus om ze op de (consultatie)tafel te leggen en er samen licht op te schijnen. Jouw saboteurs willen namelijk helemaal niet dat jij hen in vraag stelt. Ze denken dat ze je moeten beschermen en je moeten behoeden van een volgende misstap of faalervaring. Dat doen ze namelijk al jaren en daardoor zitten ze er ook zo hard in gebakken.


Maar na al die jaren heb jij hen helemaal niet meer nodig en zijn ze niet meer dan hinderlijke stemmen van zelfkritiek die bij een nieuwe stap in je leven je zelfvertrouwen ondermijnen in plaats van het te stimuleren.


Je kan geen stappen zetten richting verandering als jij geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Iedere poging die je zal ondernemen zal daardoor mogelijks uitdraaien op een ontgoocheling. Dat patroon kan je enkel doorbreken als je je saboteurs leert herkennen en ze de kans niet geeft om je onderuit te halen.


Je staat er niet alleen voor

Twijfel je dus aan wat je aan het doen bent of je het wel kan en of het wel de juiste beslissing is? Durf dan net door te zetten en kies ervoor om je eigen stem kracht te geven. Dat kan best eng en ook heel erg moeilijk zijn om in te gaan tegen die saboteurs.


Daarom dat het zo belangrijk is dat wanneer je voelt dat je saboteurs weer het roer overnemen, je tijdig ingrijpt en wat ze zeggen kritisch onder de loep neemt. Dat doen we samen tijdens de consultaties, in een veilige en vertrouwde omgeving.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page