top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Intuïtief eten: Omgaan met sociale druk

De feestdagen zijn intussen weer achter de rug. Hopelijk is dit voor jou geen al te stressvolle periode geweest en ben je er in geslaagd om te genieten van al dat lekkere eten en drinken zonder je nadien schuldig te voelen.


Controle hebben over je eetgedrag als je alleen bent is soms al moeilijk, laat staan als er andere mensen bij zijn die dan ook nog eens opmerkingen kunnen maken over wat en hoeveel je eet of over hoe je er uitziet.


Als je nog niet zo lang bezig bent met intuïtief eten, kunnen sociale gelegenheden zoals feestjes of restaurantbezoekjes je doen twijfelen. Bij intuïtief eten is het de bedoeling dat je terug leert luisteren naar je lichaam. Als je dat al lange tijd niet meer gedaan hebt, vergt dat heel wat oefening. Leren doe je trouwens met vallen en opstaan dus er kunnen nog eens momenten zijn dat je de bal volledig misslaat en je je lichaam helemaal niet juist hebt begrepen. Dat is oké en volstrekt normaal. Door mild te zijn voor jezelf en jezelf alle tijd te geven die je nodig hebt, zal je uiteindelijk tot die gezonde relatie met eten komen die je zo graag wil.


Mild zijn voor jezelf is niet evident, zeker niet wanneer andere mensen dat ook niet zijn voor jou. Goed bedoelde opmerkingen over je eetgedrag of je gewicht, kunnen je eigen kritische stem net versterken en je extra doen twijfelen over de manier waarop je bezig bent.


Daarom is het belangrijk dat jij goed gewapend bent voor als die twijfel de kop zou opsteken.


Ga buitenshuis eten met een 'open mind'

Daarmee bedoel ik dat je op voorhand nog niet kan weten wat er allemaal zal geserveerd worden of dat allemaal dingen zullen zijn die je zal lusten, hoe de sfeer er zal zijn, of je wel zin zal hebben in alles. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus leer vertrouwen op het moment en gun je de vrijheid om in dat moment nog (andere) keuzes te maken. Op voorhand al stressen over wat er allemaal kan misgaan, vergroot de kans dat het ook echt zal misgaan. Wat je denkt, is wat je doet...


Denk op voorhand na over wie jij wil zijn

Wil jij die persoon zijn die op alles 'ja' zegt en nadien loom en ongemakkelijk aan tafel zit? Als dat zo is, dan is dat prima. Jij bent namelijk helemaal vrij om die keuze te maken. Sta jij binnen je vriendengroep of familie gekend als iemand die altijd overal 'ja' op zegt, dan is het normaal dat je in het begin een vreemde blik of opmerking zal krijgen als je nu voor jezelf kiest en plots ook een 'neen' zegt tegen iets. Voor jou is het aanpassen, maar ook je omgeving zal tijd nodig hebben om gewoon te worden aan het feit dat jij niet overal meer 'ja' tegen zegt.


Ga na wat 'beleefdheid' en 'gezelligheid' voor jou betekenen

In onze cultuur is het een vorm van beleefdheid om de mensen die op bezoek komen iets te eten of te drinken aan te bieden. We zijn het ook zo bijgebracht in onze opvoeding dat het onbeleefd is om iets te weigeren. Vaak hebben mensen veel tijd gestoken in het klaarmaken van het eten en daardoor kun je je soms verplicht voelen om toch maar 'ja' te zeggen tegen dat extra stukje taart of dat extra bordje. Je wil tenslotte niet onbeleefd of ongezellig zijn door niet mee te doen met de rest. Maar heeft wat jij wel of niet eet daar eigenlijk iets mee te maken? Misschien breng jij gezelligheid door je aanwezigheid of de interesse die je toont...


De boodschap is om zoveel mogelijk verbonden te blijven met wat voor jou belangrijk is. Als je 'ja' of 'neen' zegt tegen iets, dan moet dat antwoord goed voelen voor jezelf.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page