Om jouw vicieuze cirkel van emo-eten en het (jarenlange) jo-jo effect op je gewicht te doorbreken, moeten we terug naar de basis. Terug naar een mooie tool die we van moeder natuur hebben gekregen bij onze geboorte. Namelijk, luisteren naar je lichaam en voelen, en meer specifiek naar je honger- en verzadigingsgevoel. Dit wordt ook wel intuïtief eten genoemd.
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan dat intuïtieve eten:
Honger is een doodnormaal signaal vanuit je lichaam dat het nood heeft aan brandstof of energie. Het zal dus op dat moment ook effectief iets doen met de energie die jij het aanbiedt. Je eet dus volgens de behoefte van je lichaam.
Eet je wanneer je honger hebt, dan staan je smaakpapillen open en proef je veel beter wat je eet. Je eten smaakt je meer en je geniet er ook echt van.
Je krijgt de kans om bij honger te leren wat jou echt en langdurig verzadigt. Zolang je geen te grote honger krijgt of 'hangry' wordt, zal je merken dat je lichaam bij een echt hongergevoel niet snakt naar suikerrijke of vette voeding maar blij zal zijn met een voedzame hap.
Een maaltijd starten met een normaal hongergevoel, zal er voor zorgen dat er op een bepaald moment een verzadigingsgevoel optreedt. Daarmee laat je lichaam weten dat er voldoende energie en voedingsstoffen zijn binnen gekomen en het tijd is om te stoppen met eten.
De balans tussen honger en verzadiging
Op papier lijkt het dus simpel: eten als je honger hebt en stoppen als je verzadigd bent. In de praktijk blijkt dit voor veel mensen helemaal niet zo evident meer. Hoewel moeder natuur ons deze tools heeft cadeau gedaan als baby, merken we op dat we doorheen ons leven heel vaak andere tools dan honger en verzadiging hanteren die mee onze energie inname bepalen.
Van zodra je als kind aan tafel gaat mee-eten en je je bewust wordt van het eetgedrag van anderen, begint eten veel meer betekenissen te krijgen dan enkel brandstof voor je lichaam. Eten is iets waarmee we feestdagen vieren, misschien kom jij uit een gezin waar altijd grote porties werden gegeten of mocht je pas van tafel wanneer je bordje leeg was... Al deze zaken zorgen ervoor dat je niet (altijd) meer beroep doet op wat je eigen lichaam aangeeft.
Daarom werk ik in de praktijk vaak met een balans van 1 tot 10 om nuances in je honger- en verzadigingsgevoel te leren aanvoelen. Het helpt je om bewuster aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam, ze beter te leren begrijpen en uiteindelijk terug overeen te komen met dat fantastische lijf van je dat zo veel voor jou doet.
コメント