top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Intuïtief eten gaat niet over gewichtsverlies

Je gewicht controleren en intuïtief eten zijn in mijn ogen 2 verschillende zaken. Controle hebben over je gewicht of je lichaam manipuleren tot iets wat jij (of je omgeving) denkt dat het moet zijn, dat proces speelt zich volledig af in je hoofd. Intuïtief eten is daarentegen iets wat je vanuit je gevoel doet en wat je niet kan verwezenlijken vanuit je hoofd.


Daarom dat actief bezig zijn met gewichtsverlies en tegelijk voelen wat je lichaam nodig heeft niet samengaan. Dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren dat je lichaamsgewicht verandert in het proces van intuïtief eten, maar het gebeurt dan niet vanuit een bewuste focus op gewichtsverlies.


Connectie maken met je gevoel

Om terug te leren opmerken welke signalen je lichaam je geeft en wat het op die momenten nodig heeft, moet je eerst weer in verbinding staan met je lichaam. Het lijkt de vanzelfsprekendheid zelve, maar mispak je hier niet aan.


We leven allemaal zo hard in ons hoofd, we moeten onze dag en onze taken plannen, ons organiseren, doelen halen, voldoen aan verwachtingen... En op zich is dat prima, je mag gerust in je hoofd leven, zolang je daar niet permanent gaat wonen. Zolang je beseft dat het in bepaalde situaties beter kan zijn om vanuit je lichaam of je gevoel te handelen en niet vanuit je hoofd.


Je leert dus best om vlot te switchen tussen je hoofd en je lijf afhankelijk van wat je aan het doen bent.


Bewust eten en keuzes maken

Wanneer je terug kan connecteren met je gevoel kan je op zoek gaan naar de betekenis van de signalen die je lichaam je geeft. Je focus zal dan komen te liggen op bewust eten, je bewust zijn van de noden van je lichaam en hoe je die op een gepaste en aangename manier kan vervullen.


Dat kan ervoor zorgen dat je heel bewust keuzes zal maken als het op eten aankomt. Niet omdat iemand anders je zegt wat je wel of niet mag eten, maar omdat jij op dat moment voor jezelf kan beslissen of eten de meest gepaste manier is om de lichamelijke of emotionele nood die je voelt te bevredigen.


Afvallen zit in je hoofd

Zoals ik in het begin al schreef is afvallen iets wat je vanuit je hoofd doet. Het begint al met het hebben van een streefgewicht. Dat is iets wat jij, je omgeving of een wiskundige formule (bv. de BMI) heeft bepaald als een goed gewicht voor jou.


Weinig tot nooit wordt daarbij rekening gehouden met wat jouw lichaam daarvan vindt, hoe je van nature gebouwd bent, of dat in deze fase van je leven haalbaar is op een duurzame en gezonde manier...


Wanneer je zo hard met afvallen bezig bent, leef je zo goed als permanent in je hoofd. En daarmee kom ik terug op wat ik in vorige paragraaf al schreef dat je aan je gevoel voorbij gaat als je enkel en alleen met je hoofd bezig bent. Je negeert daardoor een belangrijke kant van jezelf, namelijk je lichamelijke en emotionele noden.


En dat zal zich sowieso wreken over tijd. Gelukkig zal je er in ieder geval niet van worden waardoor de weg naar gewichtsverlies als één lange strijd zal aanvoelen die je niet kan blijven volhouden.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page