top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Gedachtenwerk: Wie is baas?

Omgaan met je saboteurs

Ik schreef eerder al eens een blogberichtje over dit onderwerp waarin ik het had over 'jezelf terug aan het woord laten'. Ik schetste daarin het fenomeen van je 'saboteur' en dat die stem niet die van jou is, maar gevormd is door meningen van anderen en ervaringen uit het verleden. Wat je saboteur je allemaal vertelt komt vaak helemaal niet overeen met wat jij eigenlijk echt wil.


Dat die saboteurs in je hoofd hardnekkige beestjes zijn, dat heb je onwaarschijnlijk al lang door. Dat maakt het ook zo moeilijk om ermee om te gaan. Je eerste reactie is vaak toegeven aan wat je saboteur zegt of je eindeloos proberen te verzetten tot je uiteindelijk helemaal uitgeput toch niet anders kan dan toegeven. Je gelooft wat je saboteur je zegt en je zit opnieuw vast in die negatieve gedachtespiraal.


Eens je je saboteurs goed in kaart hebt gebracht (i.e. wie ze zijn, wat ze tegen je zeggen en welke invloed dat heeft op je eetgedrag), kun je aan de slag gaan met die saboterende gedachten zodat ze je niet langer in de weg staan om voluit en vrij te leven.


Hieronder volgen enkele oefeningen die je daarvoor kunt toepassen:


Oefening 1: Weerwoord bieden

Deze oefening kun je op papier maken, maar ze is ook heel effectief als je ze uitvoert in de praktijk. Je zet daarvoor twee stoelen tegenover elkaar. Je wisselt telkens van stoel en neemt daarbij iedere keer een andere rol op.


Zit je op de ene stoel, dan kruip je in de rol van je saboteur en vertel je luidop wat hij tegen je zegt. Daarna ga je op de andere stoel zitten als jezelf en probeer je weerwoord te bieden aan de woorden van je saboteur.


Oefening 2: Afstand nemen

Gedachten kun je niet onderdrukken, dus moet je dat ook niet proberen. Maar je kan ze wel leren loslaten. Sta even stil bij de meest hardnekkige saboterende gedachten die je hebt en leer er met meer afstand naar te kijken door ze in onderstaande zinnen te gieten.


"Ik heb de gedachte dat..."

"Ik denk dat ik de gedachte hebt dat..."


Oefening 3: Negeren

Een andere manier om ermee om te gaan is ze simpelweg negeren. Niet in die zin dat je ze gaat vermijden of ervan gaat weglopen, maar dat je ze wel hoort maar er geen gehoor aan geeft. Ondanks hun negativiteit doe jij gewoon lekker verder met wat je aan het doen was of wat je wou gaan doen.


Omdat dit vaak simpeler gezegd is dan gedaan, gaan we hiermee in de praktijk samen aan de slag en begeleid ik je doorheen deze oefeningen om te zien wat voor jou het beste werkt.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page