top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Gedachtenwerk: Wat wil jij?

De invloed van buitenaf

De dieetwereld, je vrienden, familie, iedereen lijkt wel een mening te hebben over wat jij zou moeten doen om af te vallen. Je hoort zoveel verschillende meningen en je wil iedereen best wel geloven omdat je drang om af te vallen en slank te zijn zo enorm groot is. Je doet dus je best om ieders mening een plaats te geven en probeert het één na het ander uit in de hoop dat dat dé oplossing biedt.


Je plooit en vormt je telkens in kanten en bochten gebaseerd op wat voor een ander belangrijk lijkt te zijn. Hoe meer je dat doet, hoe minder je zelf nog weet wat JIJ wil en wat voor JOU belangrijk is.


Het moment dat je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je verloren. Alles begint namelijk vanuit jezelf.

Je loopt tegen een muur aan wanneer je je alleen maar baseert op wat een ander zegt om je de weg te wijzen. Daarnaast komt dat veranderen ook eng is en dat je op een bepaald punt oog in oog komt te staan met je saboteurs. Die willen helemaal niet dat jij hen niet meer nodig hebt en voor jezelf begint te bepalen wat goed is.


Dat is ambivalentie of tweestrijd die je voelt. Je wil wel, maar je wil tegelijk ook niet. Iedereen wordt hier mee geconfronteerd en je kan er alleen maar leren mee omgaan als je ook echt goed weet wie jij bent en waar je naar toe wil.


Jij moet eerst heel goed weten wie je bent en wat je wil voor je duurzaam veranderingen kan aanbrengen in jouw relatie met eten.

Terug van binnen naar buiten leven

Het succes van duurzaam veranderen bestaat er dus uit dat jij eerst weer leert leven van binnen naar buiten. Dat wil zeggen dat je niet langer leeft volgens de waarden en de normen die een ander belangrijk vindt, maar dat je je eigen waarden en normen gaat bepalen en als kompas voorop stelt.


Op die manier wordt je terug onafhankelijk en heb je de ander niet meer nodig om te bepalen wat goed is voor jou. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan, daarom dat we hier uitgebreid mee aan de slag gaan tijdens de consultaties.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page