top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Gedachtenwerk: Jezelf terug aan het woord

In de vorige blogberichten kreeg je zicht op wat emotioneel eten precies is. Je kon ook al eens testen of het iets is wat jij vaak doet. Je leerde daarnaast ook aandacht hebben voor je interne gedachten en de gevoelens die daarbij horen.


Inzicht verwerven en je bewust worden van je doet is één van de belangrijkste dingen wanneer je je eetgedrag wil aanpassen. Je kan namelijk niks veranderen als je niet eens weet dat je het doet, wanneer je het doet en waarom je doet wat je doet op zo'n moment.


Bij gedachtenwerk ga je aan de slag met je gedachten. Je weet ondertussen wat je denkt en welke toon die gedachten hebben (of ze helpend of niet-helpend zijn). Een belangrijke oefening is nu om jezelf weer aan het woord te laten wanneer je saboteur weer eens niet-helpende interne gesprekken met je voert.


De stem van je saboteur dat ben jij niet!

Dat is namelijk iets heel belangrijks dat je moet beseffen. Jij wil jezelf niet met de grond gelijk maken en jezelf uitmaken voor loser of prutser of nietsnut. Jij wil leren uit je fouten zodat je je gedrag op een positieve manier kan veranderen en jouw relatie met eten kan verbeteren. Want dat zal je terug dichter bij jezelf brengen en wie jij graag wil zijn.


Er is dus steeds jouw 'ware ik' en jouw saboteur(s). Bij veel mensen is die 'ware ik' een beetje op de achtergrond geraakt.


Als je vaak in situaties hebt gezeten waarbij je het gevoel had dat je je 'ware ik' niet mocht tonen omdat ze niet aanvaard werd, dan begin je die kant van jezelf meer en meer te verbergen.

Tot op een punt dat je misschien zelfs niet meer weet wie jij echt bent en wat jij wil. In dat geval is de oefening voor jou om jezelf terug aan het woord te laten.


  • Wie zit er onder al die lagen van schijnveiligheid?

  • En komt datgene wat jouw saboteur jou zegt ook overeen met wat jij echt wil?

48 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page