top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Emotioneel eten: Wat is het?

Intuïtief eten, wat was dat nu weer?

In vorige blogposts had ik het over intuïtief eten wat je kan omschrijven als eten volgens de behoefte van je lichaam.

  • Je eet wanneer je honger hebt

  • Je stopt met eten wanneer je verzadigd bent

  • Je kent het onderscheid tussen honger en zin

  • Je bent in staat om jezelf iets te gunnen qua eten

  • Je maakt voedingskeuzes op basis van wat jij lekker vindt

Een methode die je kan helpen om intuïtief te eten is mindful eten. Daarbij leer je om terug te eten met aandacht waardoor je de signalen van je lichaam beter voelt en je eten je veel beter smaakt.


Wat is emo-eten en is dat zo erg?

Intuïtief en mindful eten is één van de tools die je in de praktijk kan gebruiken wanneer jij iemand bent die vaak te maken krijgt met emotioneel eten. Maar wat is dat nu precies en is dat zo erg als je eens emotioneel eet?


Bij de definitie van emotioneel eten zou je al meteen de link moeten zien met intuïtief eten.


Emotioneel eten is eten in afwezigheid van honger om met je gevoelens of emoties om te gaan.

Emotioneel eten wordt dus niet getriggerd door een lichamelijk gevoel van honger, maar door een bepaalde gebeurtenis die gedachten bij je naar boven brengt en die op hun beurt bepaalde gevoelens of emoties bij je losmaken die je liever niet wil voelen.


Als er iets niet aangenaam voelt of als er iets gebeurt waarvan je niet goed weet hoe je ermee moet omgaan, dan durven we nogal eens de neiging hebben om daarvan weg te lopen, het te ontvluchten of te vermijden. Net daar ligt het probleem bij emo-eten.


Zolang je eet voel je je misschien even beter want als je eet ben je enkel bezig met wat je in je mond stopt en staat je hoofd heel even stil. Je creëert afleiding voor dat wat je liever niet wil voelen, maar daarmee is dat gevoel niet weg. Zodra je stopt met eten en uit je 'roes' ontwaakt, zal dat gevoel daar ook terug zijn.


Zolang je niet leert om door dat onaangename gevoel heen te gaan of om er ruimte voor te maken, zal je altijd terug naar eten moeten grijpen als tijdelijke 'oplossing' voor wat je voelt.

Is dat nu allemaal zo'n probleem?

Op zich niet, zolang het niet ten koste gaat van je lichamelijke en mentale gezondheid.


Iedereen eet wel eens als hij/zij zich slecht voelt of wanneer je iets te vieren hebt. Dat is volstrekt normaal aangezien eten voor ons mensen veel meer betekent dan enkel brandstof voor ons lichaam.


Eet jij dus wel eens uit emotie, maar gebruik je daarnaast ook nog een hele reeks andere, gezondere, manieren om met je gevoelens of emoties om te gaan dan is er vaak geen probleem. Je zal ook ervaren dat je in zo'n geval zelden een schuldgevoel zal hebben na zo'n emotioneel eetmoment.


Grijp je toch vaker dan je lief is naar eten om je emoties te dempen? Voel je je nadien schuldig en heb je het gevoel dat je vastzit in dit patroon? Dan zijn er naast intuïtief eten nog heel wat andere mooie tools om je te helpen je vicieuze cirkel te doorbreken.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page