top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

De Body Mass Index is achterhaald

Grote groepen mensen

De BMI is ontstaan om tijdens studies grote groepen mensen te kunnen indelen qua gewicht. In die context werd de BMI dus toegepast om de algemene bevolking te bestuderen en niet om de gezondheid van een individu te beoordelen.


Gaandeweg is men de BMI jammer genoeg wel op die manier beginnen gebruiken. Dit is een veel te kortzichtige manier om iemands gewicht en algemene gezondheid te bestuderen.


  • Een gezond lichaam komt van nature in verschillende vormen en maten voor.

  • Aangezien de BMI geen rekening houdt met lichaamssamenstelling zouden sommige mensen zoals atleten verkeerdelijk kunnen aanzien worden als ongezond omwille van hun hogere spiermassa.

  • Het is daarnaast ook normaal dat de gemiddelde BMI kan variëren binnen verschillende culturen en leeftijdsgroepen.

  • Een 'gezonde' BMI is niet automatisch gelijk aan een gezond gevoed lichaam.


Hokjesmentaliteit

Wij mensen hebben de neiging om heel hard alles in hokjes te steken. Een dergelijke indeling maken lijkt handig omdat het voor iedereen voor overzicht zorgt en daarmee kan je situaties of toestanden beter inschatten.


Denken in hokjes zorgt jammer genoeg ook voor het ontstaan van stereotypen en vooroordelen. Het legt erg veel druk op de schouders van mensen die niet in het 'juiste hokje' zitten en maakt dat diversiteit die van nature voorkomt onder mensen niet meer als normaal beschouwd wordt.


Gezondheid is niet enkel te bevatten met de BMI. Het om te beginnen niet alleen over je lichamelijke, maar ook je mentale gezondheid, je levensstijl in het algemeen en je persoonlijke en familiale voorgeschiedenis.


Net zoals je meer bent dan een getal op de weegschaal ben je ook absoluut zoveel meer dan een getal in de BMI tabel.

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page