top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Body neutrality: Wat is het?

Streven naar zelfliefde

De dag van vandaag wordt er veel geschreven over zelfliefde en liefde voor je lichaam. Persoonlijk vind ik dat een zware term die 'liefde'. Het lijkt me moeilijk om tot een punt te komen waarbij je jezelf elke dag vol liefde en positiviteit kan aankijken en compleet tevreden bent met hoe je er uitziet.


Dat zou willen zeggen dat je nooit nog een slechte dag mag hebben en dus ook geen negatieve emoties meer mag ervaren. Alles wat je voelt is oké, zolang je leert om er ruimte voor te maken en er niet blijft in hangen.

Het mag ook eens tegenvallen, je mag gerust eens een dag jezelf niet graag zien. Wat je wel kan proberen is probeer toch altijd enige vorm van respect te hebben voor je lichaam. Ook op de dagen dat je het even minder graag ziet.


Focus op respect

De term 'body neutrality' vind ik erg goed passen bij het concept van respect voor je lichaam. Dat respect ligt namelijk niet in het hebben van maatje 36 of het nastreven van eender welke andere maatschappelijke standaard.


In tegenstelling tot body positivity ligt de focus bij body neutrality op

  • Appreciëren van je lichaam zoals het is

  • Focussen op wat je lichaam allemaal kan en wat het voor je doet

  • Beoefenen van lichaamsacceptatie omdat we allemaal recht hebben om te bestaan en te zijn wie we zijn

Respect betekent luisteren naar je lichaam, er tijd voor maken, net zoals je naar een kind zou luisteren. Want jouw lichaam is op jou aangewezen daarvoor, op jou en op jou alleen.

  • (H)erken de signalen die het je geeft zoals honger, verzadiging, genot, overspanning, vermoeidheid… en gun het datgene waar het om vraagt.

  • Wees je bewust van je saboterende gedachten en besef goed dat die op moeilijke momenten bepalen hoe jij naar jezelf kijkt. Het zijn dus niet jouw gedachten maar die van je saboteurs.

Jouw lichaam vraagt niet om genadeloos neergesabeld te worden in de spiegel. Het doet elke dag zo hard z’n best om er voor jou te zijn, ook op de momenten dat jij er even niet bent voor je lichaam.


Daar zijn je saboteurs weer

Misschien is het je al opgevallen dat de onvrede over je lichaam niet op ieder moment even erg is. Soms kunnen er dagen zijn dat je best wel kan leven met je lichaam en op andere dagen kan je de aanblik van jezelf in de spiegel niet verdragen. Dat heeft alles te maken met hoe je je voelt op dat moment en hoe aanwezig je saboteur is.


Voel je onvrede over je lichaam? Durf dan dieper te graven en ga op zoek waar die onvrede vandaan komt. Op welk(e) vlak(ken) in je leven ben je niet tevreden?

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page