top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Ook voedzame voeding bevat energie

De labels 'gezond' en 'ongezond'

Ik kies er bewust voor om niet mee te gaan in het klassieke idee om voeding in te delen in een categorie 'gezond' en een categorie 'ongezond'. Dat beperkt je behoorlijk in wat je nog mag eten, haalt de fun volledig uit je eetpatroon, houdt geen rekening met jouw unieke smakenpalet en zadelt je mogelijks op met heel wat schuldgevoelens wanneer je een keertje 'hebt gezondigd'.


Alle voeding bevat energie

Alle voeding levert energie aan, gezond of ongezond. Vanuit de dualiteit van gezond en ongezond komt vaak het idee voort dat enkel de ongezonde zaken calorierijk zijn. Onder de noemer ongezond vallen dan voedingsmiddelen als snoep, koek, chocolade, ijs, chips, frieten, pizza... Ze brengen vooral suikers aan en verzadigde vetten.


Heel wat voedzame voedingsmiddelen zijn eveneens energierijk, denk maar aan vette vis, avocado, noten en notenpasta's, olijfolie... Het gaat hier om voeding rijk aan onverzadigde vetten. En toch zegt iedereen dat ze thuishoren in een gevarieerd en voedzaam eetpatroon?


Stop de dieetregels

Gezond, ongezond, minder suikers, meer vet, minder vet, meer eiwitten... Ik verschiet er niet van als iemand volledig ontredderd bij mij binnenkomt en zegt dat hij/zij niet meer weet wat te eten.


Een gevarieerd en voedzaam eetpatroon is meer dan een groot bord groenten aangevuld met een veel te grote kom - om toch te voelen dat je iets binnen hebt - magere yoghurt met wat fruit. Een gevarieerd en voedzaam eetpatroon moet calorieën aanbrengen uit én vetten én eiwitten én koolhydraten.


Eet je dus enkel sla en magere yoghurt, dan zal je inderdaad grote volumes nodig hebben om nog maar een beetje gevuld te raken. Het zet je daardoor niet aan om te luisteren naar je lichaam.


Luister naar je lichaam

Wat ik hierboven heb beschreven is één van de redenen waarom ik in elke consultatie werk rond honger en verzadiging. Omdat een voedzaam en gevarieerd eetpatroon ook energie bevat - zowel uit de 'gezonde' als 'ongezonde' groep - en je er dus best ook niet onbeperkt van eet.


De beschikbaarheid van informatie over voeding is de dag van vandaag eindeloos dus zowat 90% van de mensen die ik zie in de praktijk hebben voldoende kennis over een 'gezond' eetpatroon.


Maar wat ze ontbreekt is voldoende kennis over zichzelf en over hun lichaam. Als je ervan uitgaat dat je 'gezond' eet en het dan geen kwaad kan om je (dagelijks) te overeten, dan kan het zijn dat je ondanks je gezonde eetpatroon toch nog bijkomt in gewicht.


Wat je in je mond steekt speelt uiteraard een rol daarin, maar ook de manier waarop je eet (te snel, zonder te genieten...), hoeveel je eet en of dat in overeenstemming is met wat je lichaam aangeeft bepalen mee je of je te veel, te weinig of net voldoende energie inneemt.


Meer info over luisteren naar je lichaam en de praktische tool die je hierbij kan gebruiken lees je hier.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page