top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Het jo-jo effect: Leren jezelf iets gunnen

In dit blogbericht ga ik verder op wat ik vorige keer omschreef als de beperkingen van een dieet. Veel diëten werken op basis van een lijst met 'goede' of 'gezonde' voedingsmiddelen en een kolom met de 'ongezonde' of 'slechte' voedingsmiddelen die je best zoveel mogelijk vermijdt.


Hoe beperk jij jezelf?


Denk eens aan jouw lijst van voedingsmiddelen die je automatisch een rood label toekent.

  • Hoeveel voedingsmiddelen daarvan lust je echt niet? En hoeveel ervan vind je eigenlijk echt wel lekker? Waarschijnlijk zitten er best veel tussen die jij wel weet te appreciëren…

  • Hoe voel je je daarbij als je toegeeft aan jezelf dat je een aantal van die ‘rode’ voedingsmiddelen lekker vindt? Maakt het je blij, voel je niks speciaals of is er toch ergens een schuldgevoel dat de kop opsteekt?

Als het je blij maakt, dan is dat super want voeding mag je ook gelukkig maken. Wij mensen eten niet enkel om te overleven en brandstof te geven aan ons lichaam. Voel je je schuldig, dan is dat nergens voor nodig.


Jouw smakenpalet en wat jij apprecieert qua voeding is uniek, het maakt je wie je bent en dat hoor je dus vooral te koesteren en trots op te zijn.


Het is oké!


Hiermee wil ik duidelijk maken dat er geen ‘gezond’ en ‘ongezond’ of ‘rood’ en ‘groen’ label nodig is om het eetpatroon te bepalen dat bij jou past en jou gelukkig maakt. Het gaat om het vinden van de balans tussen je lichaam voeden en je geest voeden.


Ook voor dat laatste bestaan er geen algemene regels en richtlijnen. Dat gaat volledig uit van jezelf, wat jouw lichaam je zegt doorheen de dag en wat jouw smakenpalet apprecieert.


En jij bent de enige die deze dingen kan voelen en ervaren! Je moet nu enkel nog leren om dat ook echt te doen...

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page