top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

Het jo-jo effect: De beperkingen van een dieet

Op zich heb ik niks tegen diëten. Als het voor jou een manier is die werkt en je helpt om duurzaam gewicht te verliezen zonder jo-jo effect dan is dat prima. Je moet vooral iets doen waar je je goed bij voelt.


De ouder-kind relatie


Bij dat 'goed voelen' wringt voor veel mensen het schoentje. Een dieet kun je een beetje zien zoals een ouder-kind relatie. Je begint vaak aan (het zoveelste) dieet wanneer je je klein en kwetsbaar voelt. Je zit niet goed in je vel en je wil daar zo snel mogelijk iets aan doen.


Het liefst volg je dan iets dat jou exact zegt wat je wel en niet mag doen, mooi afgebakend en vertaald in duidelijke richtlijnen zodat je zelf niet te veel meer moet nadenken. Je volgt gewoon blindelings het programma. Een beetje zoals een ouder een kind bij de hand neemt en de verantwoordelijk op zich neemt om dat kind de juiste weg te tonen.


Voedingsmiddelen labelen


Dat wordt bij veel diëten vertaald in een overzichtje met 2 kolommen, de kolom met alles wat goed en gezond is en je dus wel nog mag eten en de kolom met de slechte en ongezonde voeding die je om goed te zijn best nooit meer in je mond steekt. Daardoor ga je vaak al snel een ‘groen’ of ‘rood’ labeltje kleven op de verschillende voedingsmiddelen die je pad kruisen.

Groen label

Rood label

Dit staat vaak voor gezond wat wil zeggen dat het goed is voor jou, je lichaam en dus ook voor je gewicht.

Dit staat vaak voor ongezond wat dan weer wil zeggen dat je het best zo weinig mogelijk eet want het is niet goed voor jou, je lichaam en je gewicht.

Eet jij vanuit het perspectief om af te vallen, dan zijn dit de voedingsmiddelen die je vooral MOET eten (of je ze nu lekker vindt of niet…).

Dit zijn dus die voedingsmiddelen je vooral NIET MAG eten (en vaak zitten hier heel wat dingen tussen die jij net lekker vindt...).

Hier moet je opletten met kiezen voor dingen die zogezegd 'gezonder' of 'beter' zouden zijn voor je. Dat mag in theorie misschien wel zo zijn, maar is dit ook hetgeen waar je echt zin in hebt en je het meeste zal smaken op dat moment?

Let op met jezelf dingen te ontzeggen die je eigenlijk wel lekker vindt. Voor de rest van je dagen 'neen' zeggen tegen voeding die je gelukkig maakt, is een verloren strijd...

Wat kunnen we hieruit besluiten?


Eerst en vooral kan één voedingsmiddel er nooit voor zorgen dat je plots van vandaag op morgen er een kilo vet bij hebt. Even in calorieën omgerekend zou je daarvoor 7000 kcal extra moeten eten bovenop wat je op een doorsnee dag al eet.


Je kunt natuurlijk wel na een suikerrijke of zoutrijke maaltijd tijdelijk vocht vasthouden wat zich op de weegschaal kan vertalen in een iets hoger getal dan je gewoon bent. Maar dat is normaal en tijdelijk. Keep that in mind!


Daarnaast zorgt het halsstarrig vermijden van bepaalde voeding en het labelen in ‘gezond’ en ‘ongezond’ er net voor dat je verlangen naar dat voedingsmiddel toeneemt. Je maakt het als het ware tot de verboden vrucht en dat zorgt voor frustratie en kan leiden tot overeten.


Wat moet je dus leren doen? Mild zijn voor jezelf!

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page