Wat voel je precies?
Om te weten waar je nood aan hebt, moet je natuurlijk wel eerst iets voelen. En met dat voelen bedoel ik uiteraard niet iets fysiek, maar in eerste instantie iets emotioneel.
Sommige gevoelens en emoties kunnen zich ook lichamelijk uiten. Denk maar aan stress waardoor je misschien een knoop in je maag krijgt, je darmen in de kramp schieten of je nek en schouders blokkeren.
Als je erg van je emoties en gevoelens ben vervreemd, dan denk je bij die lichamelijke signalen waarschijnlijk niet meteen aan iets anders. Je zoekt niet altijd naar de onderliggende oorzaak ervan.
Gevoelens en emoties in een klein doosje
In onze maatschappij en vaak ook in onze opvoeding is er maar weinig ruimte voor gevoelens en emoties. Ze worden vaak veel te snel bestempeld als een teken van zwakte. Het maakt je kwetsbaar en op die kwetsbaarheid kun je afgerekend worden. Geen wonder dat je dan maar geleerd hebt om je emoties veilig en wel weg te steken van je omgeving.
Hoewel dat niet de meest aangewezen manier is om met gevoelens en emoties om te gaan, doe je dat toch want je weet van niet beter. Maar het is niet omdat je geleerd hebt om je gevoelens en emoties te onderdrukken dat ze er niet zijn...
Waarom voelen zo moeilijk is
Voor sommige mensen kan dit erg moeilijk zijn.
Misschien vind je het moeilijk omdat je nooit geleerd hebt om dat te doen en je in je opvoeding geen uitgebreide woordenschat hebt meegekregen om de verscheidenheid aan gevoelens en emoties correct te benoemen.
Anderzijds kunnen bepaalde gevoelens je terug brengen naar gebeurtenissen die je liever niet wil herbeleven. Hier schuilt trauma achter dat best eerst wordt aangepakt zodat je angst voor de bijhorende gevoelens kan afnemen.
In het laatste geval kan psychologische begeleiding hulp bieden. In het eerste geval is het een kwestie van te beginnen bij wat je nu ontbreekt, de juiste woordenschat voor wat je voelt.
Emotionele woordenschat
Vergelijk het gerust met het leren van een nieuwe taal. Wanneer je herkent dat er iets aan de hand is in je lijf, moet je leren om er een woord of term op te plakken zodat het gevoel een naam krijgt.
Hoewel iemand anders niet kan voelen wat er precies in jouw lichaam gebeurt, kan het wel interessant zijn om deze woordenschat te ontwikkelen onder begeleiding. Het bijhouden van een emotie- of gevoelsdagboek kan je daarbij helpen.
In het begin zullen emoties en gevoelens misschien nog vage begrippen zijn, maar hoe meer je ervoor openstaat hoe vlotter je ze zal leren herkennen en correct benoemen.
Comments