top of page
  • Foto van schrijverBieke Derdeyn

De koolhydraten hebben het niet gedaan

Laat je niet vangen door hypes

Nog steeds zijn sommige mensen ervan overtuigd dat ze geen koolhydraten meer mogen eten als ze willen afvallen of dat koolhydraten kortweg niet in een voedzaam en gevarieerd eetpatroon horen. Als ik dan de vraag stel of ze mij kunnen uitleggen waarom dat zo zou zijn, dan blijft het heel vaak stil aan de overkant.


Schrap nooit zomaar hele voedingsgroepen uit je eetpatroon als je daar geen geldige reden voor hebt. Wees kritisch wanneer je info hoort en laat je al zeker niet vangen door de voedingsindustrie met hun 'koolhydraatarme producten' want die willen natuurlijk graag een graantje meepikken bij iedere nieuwe voedingshype.


Wat zijn koolhydraten

Je lichaam heeft koolhydraten nodig, net zoals het vetten en eiwitten nodig heeft om goed te functioneren.


Het liefst geef je je lichaam trage, complexe koolhydraten zoals in volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, (zoete) aardappel, havermout... Het gaat dus om voeding die van nature rijk is aan vezels.

Een andere groep zijn de snelle, eenvoudige koolhydraten zoals je ze vindt in tafelsuiker, koek, snoep, gebak, soms zelf in charcuterie en kant-en-klare maaltijden. Zijn deze dan de boeman? Ja en neen.


Doorheen onze evolutie is er nooit een moment geweest waarop we geen koolhydraten aten, alleen zitten we nu met een overaanbod aan snelle en gemakkelijke kant-en-klare producten in onze supermarkten die veel meer (snelle) koolhydraten bevatten dan wat we van nature gewoon zijn om te eten. En overdaad schaadt, maar dat geldt voor alles wat we eten.


Waarvoor dienen ze?

Koolhydraten, zowel snelle als trage, worden door je spijsvertering afgebroken tot glucose. Zoals het woord al doet vermoeden gaat dat verteren bij snelle koolhydraten veel sneller dan bij de trage vorm.


Nadat de glucose door je darmen is afgebroken, gaat het naar je bloedbaan. Hoe sneller die koolhydraten worden afgebroken, des te sneller het gehalte aan suiker in je bloed zal toenemen. Die piek in je bloedsuiker kan zorgen dat je na het eten van een grotere hoeveelheid snelle suikers een energiedipje krijgt, iets wat je liever niet te vaak meemaakt.


Welke positieve functies hebben koolhydraten dan wel in je lichaam?

  • Ze zijn een snelle, directe energiebron voor je spieren.

  • Ze zijn de enige brandstofbron voor je hersenen.

  • Ze leveren vitaminen en mineralen aan.

  • Complexe koolhydraten zorgen samen met eiwitten en vetten voor een langere verzadiging.

  • Bepaalde koolhydraten zijn prebiotica of voeding voor je darmbacteriën en helpen zo je darmmilieu gezond te houden.

  • Vezelrijke koolhydraten ondersteunen een vlotte darmwerking.


'Te' is nooit goed

Zoals met alles moet je van niets te veel eten. Al is dat niet altijd zo gemakkelijk wanneer het gaat om iets dat je misschien graag eet zoals brood, pasta of zoetigheid. Dan kan het al eens gebeuren dat je meer eet dan je eigenlijk nodig had. Af en toe eens een uitschieter zal geen probleem vormen. Kijk dus vooral hoe vaak je durft in overdaad te gaan.


Bepaal voor jezelf welke voedingsmiddelen je belangrijk vindt om in je eetpatroon te hebben. Dat kan verschillen van persoon tot persoon dus vergelijk je ook op het vlak van eten nooit met iemand anders.

  • Heb je koolhydraten nodig? Ja, absoluut!

  • Zijn koolhydraten lekker in al hun vormen? Zeker weten!

  • Mag je dus nog brood, pasta of rijst eten? Zonder twijfel!

Heb je hulp nodig om voor jezelf de juiste balans te vinden? Dan kunnen we dit samen bespreken tijdens een consultatie.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page