Je mening geven over hoe iemands lichaam eruit ziet, meer dan dat is het niet zou je kunnen zeggen. En toch kan de impact van wat sommigen 'een onschuldige opmerking' zouden durven noemen, enorm groot zijn.
Ook al kennen we de gevolgen ervan, toch heeft iedereen van ons wel al eens een opmerking gemaakt over het uiterlijk van een ander. Waarom is het soms sterker dan onszelf en hoe kunnen we er bewuster en begripvoller mee omgaan?
Het ideaalbeeld van de maatschappij
Opmerkingen ontstaan omdat we dat wat we zien afwegen tegenover de standaard die heerst in de maatschappij of binnen onze cultuur. Zien we iets dat afwijkt van die sociaal aanvaarde norm, dan voelen we al snel de nood om dat te benoemen.
Kritiek komt niet alleen vanuit je omgeving, maar ook vanuit jezelf. Door continu geconfronteerd te worden met het ideaalbeeld, denk maar aan foto's op social media, paspoppen in de winkels, reclame op TV of op straat, ben je zelf geneigd om je eigen lichaam te gaan vergelijken en er negatief over te oordelen als het niet binnen het 'perfecte plaatje' past.
Het continue vergelijken met het schoonheidsideaal zit zo ingebakken in onze manier van denken en het raakt niet alleen mensen met een maatje meer. Heel wat slanke mannen en vrouwen voelen de druk van het ideaalbeeld. Volslank zijn is niet oké, maar je kan volgens onze maatschappij ook té slank zijn.
Bestaat dat eigenlijk wel, iemand die volledig kan voldoen aan de uiterlijke verwachtingen? Er zal blijkbaar altijd wel iemand zijn voor wie het niet goed genoeg is.
De gevolgen van bodyshaming
Ik denk niet dat er één iemand is die met plezier kritiek op zijn of haar lichaam ontvangt. Zelfs al ben je in staat om dat vlot naast je neer te leggen, dan nog is er een kans dat de woorden van anderen je na verloop van tijd raken.
Hoe vaker je dergelijke opmerkingen hoort terugkomen, hoe groter de kans dat je ze toch begint te geloven. Van zodra je het in je hoofd haalt dat er iets aan jouw lichaam of uiterlijk niet oké is kan je zelfvertrouwen daaronder lijden. Je krijgt het gevoel dat je er niet bij hoort, dat je niet goed genoeg bent en er daardoor niet mag zijn.
Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren krijgen hiermee te maken. Zeker tieners die grote lichamelijke veranderingen doormaken en volop op zoek zijn naar wie ze zijn en wat hun plekje zal worden in dit leven zijn vatbaar voor de gevolgen van bodyshaming.
We zien dan ook vaak dat jongeren eetproblemen ontwikkelen en dit op steeds jongere leeftijd. Het is belangrijk om te benadrukken dat (lichaams)diversiteit onder mensen heel normaal is en dat we daarnaast zoveel meer zijn dan enkel een lichaam.
Nog te vaak zie je dat mensen geloven dat hun waarde en wat ze wel of niet kunnen bereiken in het leven samenhangt met hoe ze eruit zien of hoeveel ze wegen. Laat je dat absoluut niet wijsmaken, je kan zoveel meer dan je denkt!
Comments